Bravo destaca que les oficines de Víctimes d'Utiel i Requena han atès més de 2.100 persones malgrat la dispersió de la població a la comarca

14/04/2021
Bravo destaca que les oficines de Víctimes d"Utiel i Requena han atès més de 2.100 persones malgrat la dispersió de la població a la comarca

- La consellera de Justícia anuncia que la Generalitat assumirà el cost dels trasllats a les seus judicials i assistencials a les víctimes de violència de gènere


La consellera de Justícia anuncia que la Generalitat assumirà el cost dels trasllats a les seus judicials i assistencials a les víctimes de violència de gènere.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat la tasca de les oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte d'Utiel i Requena que han atès 2.100 persones des de 2017 i 2018, respectivament, malgrat la dispersió de la població que han d'atendre en una àrea de més de 3.800 quilòmetres i 47 municipis i pedanies.

Bravo ha visitat aquest dimecres els jutjats de Requena i l'Oficina d'Assistència a les Víctimes del Delicte d'Utiel. La consellera ha explicat que aquestes oficines s'han revelat "com un recurs assistencial especialment útil ateses les especials característiques de la seua zona d'actuació". A més, ha destacat que, "malgrat la dispersió", les oficines "treballen perquè cap víctima d'un delicte quede desatesa, encara que visca en un poble xicotet o distant d'una seu judicial".

Les Oficines de Requena i Utiel han atès, entre les dues, més de 2.100 persones des que es van obrir, segons ha explicat la consellera. "D'aquestes ?ha puntualitzat?, n'eren el 90 per cent dones víctimes de violència de gènere". Precisament per la dispersió de la població en aquesta comarca, la consellera ha anunciat que la Generalitat "assumirà el cost dels trasllats de les víctimes de violència de gènere mitjançant taxis, com ja estem fent en altres partits judicials en coordinació amb el Deganat i la Guàrdia Civil".

En el cas de l'Oficina de Requena, el centre ha atés, des que es va obrir en 2018, "més de 1.500 persones", segons ha explicat la consellera. El 90 per cent d'aquestes eren dones i set de cada deu havien sigut víctimes de violència de gènere.

Pel que fa a l'Oficina d'Utiel, la consellera l'ha posada com a exemple "de cooperació institucional", ja que aquesta seu opera gràcies a un conveni de col·laboració entre la Generalitat i la Mancomunitat de l'Interior Tierra del Vino.

Gràcies a aquest conveni, la Mancomunitat va aportar el local on se situa l'Oficina i el personal que l'atén, mentre que la Conselleria de Justícia va disposar dels mitjans materials com a equips informàtics, el material, així com els protocols d'actuació.

El resultat d'aquest projecte integrat en la Xarxa d'Oficines "ha sigut l'assistència integral a 600 persones provinents de 12 municipis. El 80 per cent d'aquestes eren dones víctimes de violència de gènere", segons ha explicat la consellera.

A més, Gabriela Bravo ha recordat que la Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte "és un projecte que està a punt de concloure i que ha dotat la Comunitat Valenciana del recurs d'ajuda integral a les víctimes més gran i complet de tot Espanya", al qual la Generalitat dedicarà, aquest 2021, un total de 9,6 milions d'euros per a mantindre'l i millorar-lo.

Ara mateix, la xarxa compta amb 33 oficines: 12 a Alacant, 18 a València i 3 a Castelló "i n'acabarem l'any amb 35, després de les obertures de les seus de Mislata (al setembre) i la Vila Joiosa (al novembre)", ha dit la consellera.

Digitalització de les sales de vistes

D'altra banda, la consellera s'ha reunit també amb els responsables dels jutjats de Requena als quals ha felicitat perquè aquest partit judicial "pot considerar-se un exemple", ja que, malgrat la dispersió de les 97.000 persones que ha d'atendre, la seua mitjana de resolució d'assumptes anual és del 87 %. Això el situa al capdavant en efectivitat dels òrgans judicials valencians.

"Esment especial ?ha dit la consellera? mereix el Jutjat núm.3, especialitzat en violència de gènere, amb un nivell de resolució d'assumptes que assoleix el 97 %". Segons la memòria del Consell General del Poder Judicial, en 2020 es van resoldre en aquest jutjat 513 casos d'un total de 523 i es van dictar 91 sentències i 316 actuacions.

"Aquesta eficàcia dels òrgans judicials de Requena encara serà major gràcies a les inversions que es materialitzaran a partir de la setmana que ve quan s'instal·le el sistema AUREA en tres sales de vistes", ha explicat la consellera.

Amb la incorporació de Requena, el desplegament d'AUREA continuarà en els jutjats de Quart i Paterna les pròximes dues setmanes. "Així, el 30 d'abril, els 36 partits judicials de les tres províncies tindran implantat aquest sistema avançat de vídeo i àudio que permetrà realitzar judicis telemàtics en 490 sales de vistes de la Comunitat Valenciana", ha conclòs Gabriela Bravo.

Arxius relacionats