Bravo presideix la primera sessió de treball del Fòrum per a l'Abolició de la Prostitució en què participen més de 40 persones

14/04/2021
Bravo presideix la primera sessió de treball del Fòrum per a l"Abolició de la Prostitució en què participen més de 40 persones

- La consellera de Justícia reclama una reforma legal, perquè pagar per sexe siga considerat un delicte, i una actuació administrativa integral per a lluitar contra "aquesta altra forma d'agressió sexual"


La consellera de Justícia reclama una reforma legal, perquè pagar per sexe siga considerat un delicte, i una actuació administrativa integral per a lluitar contra "aquesta altra forma d'agressió sexual".

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha defensat que "no hi ha cap altre plantejament que no siga l'abolició de la prostitució" per a acabar amb "aquest tipus de violència de gènere". Així s'ha expressat en la primera sessió de treball del Fòrum Valencià per a l'Abolició de la Prostitució que, al llarg d'enguany, reunirà entitats, persones expertes, juristes, administracions i institucions acadèmiques que elaboraran un paquet de propostes per a escometre els canvis legals i les polítiques assistencials necessàries per a erradicar "aquesta altra forma d'agressió sexual".

En la primera sessió de treball han participat més de 40 persones. Entre les quals hi ha dones supervivents de la prostitució i la tracta i també docents i investigadors de les universitats de València, Alacant, Castelló, la Miguel Hernández d'Elx, la de Barcelona, la UOC de Catalunya i la Complutense de Madrid. A més, hi han acudit representants d'associacions i ONG, com el Front Abolicionista, Metges del Món, Creu Roja o Villa Teresita, així com representants d'institucions com la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, l'Institut de la Dona, la Fiscalia i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

La consellera ha agraït la seua implicació als participants en la sessió, als quals ha recordat que l'objectiu del Fòrum és elaborar un "paquet de propostes sòlid", que siga fruit d'una anàlisi profunda de la situació de les víctimes, així com de l'àmbit administratiu i del penal.

"D'aquesta manera ?ha continuat la consellera? podrem plantejar els canvis legislatius i administratius necessaris per a erradicar un problema que ens hauria d'avergonyir, com és que en ple segle XXI continue havent-hi dones que es vegen obligades a vendre el seu cos i, sobretot, que hi haja homes que consideren que el cos d'una dona es pot comprar".

En aquest sentit, la consellera ha recordat que el 70 per cent de les dones prostituïdes són "víctimes de tràfic" i que hi ha un 20 per cent que acaben ací "atrapades per altres circumstàncies econòmiques i socials que han de ser analitzades i corregides". Per això, "no ens podem conformar amb el tractament penal que es dona al delicte de tràfic de persones, sinó que cal abordar el problema de manera integral".

Gabriela Bravo ha explicat que, encara que les competències de les comunitats autònomes en aquesta matèria "són limitades", això no implica "que no es puga desenvolupar més encara la capacitat sancionadora administrativa per a restringir al màxim tant l'activitat dels establiments que, emmascarats com a locals d'oci, practiquen la prostitució com els mateixos consumidors de sexe pagat". A més, l'Administració autonòmica, segons Bravo, "ha d'acabar amb la invisibilitat d'aquestes dones, que les situa en uns llimbs des d'on és molt difícil accedir a les prestacions socials i a les mesures de protecció que necessiten".

Pagar per sexe ha de ser un delicte

La consellera de Justícia ha defensat que la proposta final del Fòrum Valencià ha de ser "un document sòlid que ens carregue de raons per a poder instar el Govern a escometre les reformes legislatives necessàries en l'àmbit penal". Per a fer-ho, el Fòrum també estudiarà la normativa d'altres països que han canviat el seu sistema penal per a considerar la prostitució "com el que és: un atemptat contra la dignitat humana i una manifestació de violència sexual. En definitiva, que pagar per sexe ha de ser un delicte", ha conclòs Gabriela Bravo.

Arxius relacionats