Bravo destaca que el grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat és 'una referència en la protecció i la recuperació de tresors culturals'

29/04/2021
Bravo destaca que el grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat és "una referència en la protecció i la recuperació de tresors culturals"

- Els i les agents han recuperat 5.640 objectes artístics valorats en quasi 247 milions d'euros des que es va crear en 2014
- Ha realitzat 1.932 inspeccions en les quals el 65 % de les obres requisades procedien de jaciments arqueològics i el 9 % eren falses



La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que la Unitat de Patrimoni de la Policia de la Generalitat "és una referència en l'àmbit policial en la protecció i la recuperació de tresors culturals i en la persecució del frau", com ho demostra la seua trajectòria, durant la qual, des que es va crear en 2014, "ha recuperat 5.640 objectes artístics valorats en quasi 247 milions d'euros".

Gabriela Bravo s'ha expressat així en la reunió que ha mantingut aquest dijous amb comandaments del grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat acompanyada del secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, i la comissària cap, Marisol Conde.

En els sis anys que fa que es va crear, aquest grup especialitzat ha recuperat elements patrimonials el valor dels quals assoliria els 246,9 milions d'euros en el mercat. Per a dur-ho a terme va fer 1.932 inspeccions en les quals s'han intervingut 5.640 objectes artístics entre material arqueològic, monedes, falsificacions de pintures o escultures, campanes històriques, taulells antics o armes de foc. A més, s'han investigat 430 persones i se n'ha procedit a la detenció de 31.

La majoria de les obres intervingudes són objectes procedents d'espolis en jaciments arqueològics, 3.663 dels quals es corresponen amb elements arqueològics i 1.221 amb monedes antigues. Les falsificacions d'obres pictòriques ascendeixen a 521, mentre que les escultures són 124. També són rellevants les confiscacions de taulells centenaris (102) o les cinc campanes antigues.

"L'objectiu principal d'aquest grup ?ha explicat la consellera? és protegir i garantir la conservació del patrimoni històric valencià". Per això es duen a terme investigacions en obres que afecten zones sobre les quals regeix alguna classe de protecció cultural i s'inspeccionen periòdicament jaciments arqueològics, botigues d'antiguitats i encants.

D'altra banda, es vigilen monuments protegits i se supervisen les operacions de compravenda d'obres d'art en coordinació amb els autors, els propietaris o les fundacions que en gestionen la propietat intel·lectual.

Per a la consellera, "la tasca del grup de Patrimoni ha sigut essencial per a protegir i preservar, per a nosaltres i les futures generacions, el patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana", així com "per a evitar i perseguir fraus en el comerç il·lícit d'obres d'art o falsificacions".

En aquest sentit, la consellera ha destacat que el volum de diners que es maneja en aquestes operacions és comparable al d'altres activitats il·lícites, com ara el tràfic d'armes, drogues, tràfic d'éssers humans o, fins i tot, "finançament del terrorisme".

Entre les operacions més rellevants, cal destacar les dues últimes: l'operació Elice, que va interrompre la comercialització d'un Modigliani fals el valor del qual en el mercat hauria assolit els 50 milions d'euros, i l'operació Custodes, en la qual, a més d'una altra falsificació de Modigliani, es va intentar vendre un Goya i un Greco falsos. Els responsables d'aquests fraus pretenien embutxacar-se 12,5 milions d'euros amb la venda. El grup també va impedir la venda de falsificacions d'altres artistes com Picasso (operació Picachu), Wifredo Lamb, Guayasamín o Diego Rivera (operació Wifredo).

Altres actuacions importants del grup de Patrimoni van ser l'operació Shopper, en la qual van detindre dues persones que intentaven vendre 27 falsificacions de Goya, Nicolás Falcó, José Benlliure, Cecilio Pla i Puig Roda; l'operació Toro Benlliure, que va intervindre còpies de bronzes de l'escultor valencià Mariano Benlliure; l'operació Gouché, que va impedir la comercialització de 35 aiguades d'Eusebio Sempere, o les operacions Tractoristas o La Cúa, en la qual es van interceptar objectes procedents de jaciments valencians que havien sigut espoliats.

Arxius relacionats