El Consell renova la col·laboració amb les universitats valencianes per a la investigació en emergències

04/09/2020

- La Generalitat destina 105.000 euros entre la Universitat de València, la Jaume I de Castelló i la Universitat Politècnica de València


El Consell ha aprovat tres convenis de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) amb la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).

La Generalitat destinarà 63.300 euros a la Universitat Politècnica de València mitjançant els quals la UPV assessorarà l'Agència en l'ús de drons en seguretat i emergències.

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències està habilitada com a operadora d'RPAS (Remotely Piloted Aircraft System o Sistema d'Aeronau Pilotat de Manera Remota) segons els requisits establits per AESA. A més, està interessada a promoure la docència, la investigació, el desenvolupament i la innovació en pilotatge d'RPAS.

Per la seua banda, la UPV disposa de titulacions pròpies, cursos de postgrau, d'especialització i superiors en matèria de pilotatge d'aquesta classe d'aeronaus, la investigació, el coneixement i la metodologia dels quals es poden incorporar al desenvolupament del sector d'emergències.

El conveni amb la Universitat de València permetrà dur a terme la investigació relacionada amb el risc d'inundacions a la Comunitat Valenciana i l'estudi i l'anàlisi dels episodis de pluges intenses ocorreguts en 2019, així com l'elaboració de cartografia del risc en relació amb la gestió d'emergències o l'actualització de la base de dades de danys per inundació per a completar el Catàleg nacional d'inundacions històriques.

Els treballs d'investigació es desenvoluparan fins a desembre de 2020 i compten amb una subvenció de 25.000 euros.

D'altra banda, l'objecte del conveni entre l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i la Universitat Jaume I de Castelló és l'impuls de la investigació en relació amb dades registrades en el 112.

En concret, l'Agència destinarà 17.410 euros a la Universitat Jaume I per a desenvolupar aquest conveni, que tindrà com a objectiu exclusiu la recerca, a partir de les dades estadístiques subministrades, prèvia la modelització matemàtica d'aquestes, de models de predicció basats en processos estocasticotemporals. Les investigacions es duran a terme en la Càtedra Eurocop sota la direcció de l'Aula per a la Prevenció i Predicció del Delicte i l'Incivisme.

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències té, entre altres competències, la gestió del telèfon únic 112 a la Comunitat Valenciana, i també la base de dades associada des que es va crear en 1999.

Aquestes dades són una font essencial d'informació sobre el nivell d'emergències i seguretat, i l'anàlisi adequat que se'n fa és fonamental per a la gestió diària en l'àmbit de competències de l'Agència.