Bravo anuncia l'elaboració d'una guia per a facilitar l'accés a la justícia de les persones amb discapacitat

18/01/2022
Bravo anuncia l"elaboració d"una guia per a facilitar l"accés a la justícia de les persones amb discapacitat

- La consellera de Justícia destaca la figura del facilitador processal i el servei de lectura fàcil de sentències com a elements per a afavorir la inclusió


La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha anunciat que el seu departament, en col·laboració amb els operadors jurídics valencians i les universitats, crearà una guia en la qual es detallaran tots els recursos que tenen a la seua disposició les persones amb discapacitat intel·lectual per a accedir a la justícia.

Així ho ha comunicat en una reunió que ha tingut lloc aquest dimarts a Castelló de la Plana i a la qual ha assistit el president de l'Audiència Provincial, José Manuel Marco, la fiscal en cap d'aquesta demarcació, María Díaz Berbel, la jutgessa encarregada de l'àrea de discapacitat, responsables de l'Institut de Medicina Legal i lletrats i lletrades de l'Administració de justícia.

La consellera ha explicat que, després de l'entrada en vigor de la Llei 8/2021, de reforma de la legislació civil i processal per al suport de les persones amb discapacitat, l'Administració ha de "posar recursos a la disposició dels operadors jurídics per a atendre les persones amb discapacitat intel·lectual". Per això, s'elaborarà una guia que reculla "tant els procediments com els recursos que la ciutadania tindrà a la seua disposició per a poder accedir a la justícia".

Entre aquests recursos, la consellera ha destacat la figura del facilitador, que "acompanya i assisteix qualsevol ciutadà amb discapacitat intel·lectual perquè tinga una comprensió absoluta de tot el procediment", o el servei de sentències de lectura fàcil el projecte pilot del qual s'ha desenvolupat, precisament, a Castelló.

"Tots aquests recursos -ha dit la consellera- es canalitzaran a través de les unitats d'atenció social, que tindran caràcter provincial". En aquest sentit, ha recordat que la de Castelló "ja s'ha creat".

La nova norma, que va entrar en vigor el mes de setembre passat, estableix mesures per a respectar els drets, la voluntat i les preferències de la persona amb discapacitat. Entre altres novetats, s'ha suprimit la incapacitació judicial. Anteriorment, quan una persona amb discapacitat requeria suports per a l'exercici de la seua capacitat jurídica, s'iniciava un procediment judicial per a incapacitar-la. No obstant això, la llei substitueix aquests processos d'incapacitació per mesures de suport per a aquestes persones.

En aquest sentit, la guia servirà per a millorar la informació i la coordinació entre els diferents operadors jurídics. A més, es donarà formació específica al personal dels serveis comuns, els jutjats especialitzats en família i discapacitat i les fiscalies. Per a fer-ho, s'està treballant en un contracte amb la Confederació Plena Inclusió Comunitat Valenciana, la qual ja ha fet un conveni tant amb el Consell General del Poder Judicial com amb la Fiscalia General de l'Estat en aquesta matèria.

Arxius relacionats