El Consell aprova un conveni de col·laboració amb el CGPJ per a promoure la mediació entre operadors jurídics i ciutadania

30/07/2021

- S'estableixen mecanismes de col·laboració per a assolir un model d'Administració de Justícia que incorpore plenament la mediació


El Ple del Consell ha aprovat un conveni de col·laboració amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amb l'objectiu d'impulsar, promoure i divulgar la mediació entre els operadors jurídics i la ciutadania. L'acord té una vigència de quatre anys, que es poden prorrogar quatre anys més.

La mediació és una de les prioritats de la Conselleria, ja que la Comunitat Valenciana és pionera en matèria normativa gràcies a l'aprovació de la primera llei de mediació en 2018 i el Decret 55/2021 que regula, entre altres aspectes, el Centre de Mediació i el seu funcionament.

A més, la Comunitat Valenciana és l'única autonomia que possibilita en totes les jurisdiccions aquesta via alternativa de solució de controvèrsies. També fomenta la qualitat de l'activitat mediadora (a través del segell de qualitat) i en garanteix l'accés per mitjà de la mediació gratuïta.

L'aprovació d'aquest conveni suposa un nou pas per a consolidar la mediació com una de les alternatives a la solució de controvèrsies. Per això, en el conveni, la Conselleria es compromet a posar a la disposició dels òrgans judicials i de la ciutadania la informació sobre mediació a través de punts d'informació d'aquest servei en les seus judicials. També garantirà els espais adequats i els mitjans materials per a l'assessorament i l'orientació gratuïts previs al procés.

A més, el conveni preveu la inclusió en els plans formatius dissenyats per als empleats públics al servei de l'Administració de Justícia la formació en mediació i en altres maneres alternatives de solució de controvèrsies. També es facilitarà al Consell, semestralment, les dades relatives al resultat de les derivacions a mediació que es duga a terme en l'Administració de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, el Consell es compromet a donar a conéixer la mediació entre els jutges i jutgesses, establir reunions periòdiques entre els membres del gabinet tècnic encarregats de la mediació i recaptar informació sobre el desenvolupament de la mediació. També es crea una comissió mixta de seguiment amb representants de les dues institucions per a desenvolupar les funcions de seguiment, vigilància i control.

Referència en mediació

La Conselleria s'ha consolidat com a referent en matèria de mediació en tot el país. Això es deu al desenvolupament del marc normatiu, la incorporació de personal, la dotació de recursos materials a les tres províncies, a través dels serveis d'orientació i informació, perquè els ciutadans coneguen els avantatges d'aquest mètode de solució de controvèrsies. A més, enguany s'ha posat en marxa el Centre de Mediació de la Ciutat de la Justícia de València, així com la mediació telemàtica.

El recent Decret 55/2021 regula la mediació gratuïta i l'equipara a la justícia gratuïta, de manera que la ciutadania puga accedir en igualtat de condicions a qualsevol de les dues vies de solució de conflictes: litigi o mediació.

Els beneficiaris de la mediació gratuïta són persones amb escassos recursos econòmics, però també persones amb discapacitat o que tenen reconeguda la condició de víctima del delicte. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana torna a ser pionera, inclosos aquests dos col·lectius entre les persones que poden optar per la mediació gratuïta.