El Consell modifica el decret llei per a sancionar els locals i particulars que incomplisquen l'exigència del certificat COVID

03/12/2021

- Els establiments hauran de comprovar que els clients compten amb la pauta completa de vacunació o prova diagnòstica
- Les faltes greus, per als locals, se sancionaran amb multes de fins a 30.000 euros i les lleus, per als usuaris, amb multes de fins a 600 euros



El Ple del Consell ha aprovat la modificació del Decret llei 11/2020, de 24 juliol, en què s'establia el règim sancionador específic contra els incompliments de les mesures per a la prevenció de la COVID-19.

Aquest canvi es deu a l'entrada en vigor de l'obligatorietat de comptar amb el certificat COVID per a poder accedir a locals públics de restauració i oci i que entra en vigor el dissabte 4 de desembre.

El passat 25 de novembre, una resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Publica va establir l'obligatorietat de presentar certificats de vacunació, prova diagnòstica o certificat de recuperació COVID-19 per a l'accés de les persones majors de 12 anys a l'interior d'establiments de restauració i oci amb aforaments superiors a 50 persones i també per a esdeveniments multitudinaris.

Aquesta resolució obliga a col·locar, a l'entrada d'aquests establiments, esdeveniments i locals, en una zona visible, un cartell en què s'informe que l'accés requereix la presentació d'aquests documents, així com la conservació de les dades personals acreditades. Aquesta mesura, a més, va ser ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Per a garantir el compliment d'aquestes mesures, era necessària la modificació del Decret llei del 24 de juliol de 2020 en dos dels seus articles per a establir el règim sancionador que inclou sancions lleus i greus respecte a l'obligatorietat de comptar amb la documentació necessària per a accedir a determinats establiments públics i esdeveniments.

D'aquesta manera, seran faltes lleus l'incompliment de la col·locació de cartells per part dels titulars dels establiments o organitzadors dels esdeveniments. Els particulars podran incórrer en aquest tipus d'infracció si accedeixen sense la documentació necessària a un recinte o esdeveniment. En ambdós casos, la multa serà d'entre 60 i 600 euros.

D'altra banda, aquells establiments públics o organitzadors que no comproven els requisits i la documentació o que permeten l'accés cometran una falta greu que serà sancionada amb multes d'entre 601 i 30.000 euros.