Bravo proposa reformar les oposicions per a reduir les proves memorístiques i incloure una fase pràctica, eliminatòria i remunerada

20/01/2022

- La consellera destaca que la Generalitat serà pionera a modernitzar els processos de selecció i que servirà d'exemple a altres administracions
- Assenyala que les mesures "eliminaran les barreres socioeconòmiques que impedeixen que l'accés a l'ocupació pública siga realment igualitari"



La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dijous l'informe del Grup d'Estudi per a la Innovació dels Processos de Selecció de Personal de la Generalitat, en el qual, entre altres mesures, es proposa la reducció dels temaris de les oposicions, la celebració d'un únic examen que mesure els coneixements memorístics dels opositors i la incorporació d'una fase pràctica, eliminatòria i remunerada dels aspirants.

L'informe ha sigut elaborat per un equip dirigit per Miguel Sánchez Morón, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat d'Alcalá de Henares, que ha posat de manifest que dos de cada tres llocs de treball de l'Administració valenciana no exigeixen titulació superior i que la meitat dels seus empleats té més de 54 anys, mentre que només el 5 % en té menys de 30. L'estudi també indica que d'ací a 2030 es jubilaran 7.400 dels 19.000 empleats i empleades de la Generalitat, és a dir, aproximadament el 40 % de la plantilla. A més, dels 6.500 funcionaris del grup A, se'n retiraran 2.383 durant aquest període de 8 anys.

Per al conseller, però, "amb la configuració actual dels processos de selecció, no hauria estat fàcil renovar les plantilles públiques", ja que, com revela l'informe, "les oposicions es dilaten massa en el temps, la qual cosa vulnera el principi d'igualtat d'oportunitats en l'accés a l'ocupació pública".

L'informe, a més de radiografiar l'estat de l'Administració autonòmica, proposa fins a 50 mesures per a la reforma dels processos selectius. El document, segons Bravo, propicia que la Comunitat Valenciana "serà pionera a modernitzar els seus processos de selecció de personal i servirà d'exemple a altres administracions".

Entre les propostes, la consellera ha destacat, a més de la reducció dels temaris i la incorporació de la fase pràctica, "la limitació dels terminis per a agilitar els tràmits per mitjà de la regla dels 10 dies, és a dir, 10 dies per a la presentació de sol·licituds, 10 dies per a la publicació de la llista provisional, 10 dies per a l'esmena i 10 dies per a la publicació de la llista definitiva de candidats admesos".

D'altra banda, es proposa exigir que els aspirants a formar part de les plantilles públiques acrediten el nivell adequat de competències digitals als seus respectius llocs i la creació d'un espai web (anomenat GVASelecció) on es puga consultar tota la informació relativa als processos selectius de la Generalitat valenciana. GVASelecció disposarà, a més, d'un motor de cerca que permetrà al candidat introduir-hi una sèrie de criteris (nivell de formació, carrera professional, competències lingüístiques, etc.) i, d'acord amb aquests, la plataforma li mostrarà aquells processos per als quals compleix els requisits i en els quals pot participar.

La consellera també ha explicat que el nou model inclourà la tramitació telemàtica de la presentació de sol·licituds per a evitar desplaçaments innecessaris i la creació d'una comissió permanent de selecció que estarà composta per personal expert en reclutament de capital humà i que s'encarregarà de l'execució de les convocatòries, l'elaboració dels temaris i la supervisió dels cursos selectius.

Finalment, Gabriela Bravo ha defensat la necessitat de realitzar campanyes informatives entre els joves perquè sàpien com poden accedir a l'ocupació pública, quina carrera professional es pot desenvolupar en l'àmbit de l'Administració i les ajudes que ofereix la Generalitat per a aquells que vulguen preparar oposicions.

En aquest sentit, la consellera ha recordat que aquestes mesures "estan dirigides a aconseguir un objectiu doble: crear mecanismes per a seleccionar perfils adaptats a les necessitats de l'Administració i eliminar les barreres socioeconòmiques que impedeixen que l'accés a l'ocupació pública siga realment igualitari".

D'altra banda, Bravo ha assegurat que la societat del segle XXI "exigeix que l'Administració adopte estratègies, que li permeta identificar les seues necessitats a mitjà i llarg termini en relació amb les seues plantilles. Aquesta necessitat és encara més apressant hui, ja que els poders públics són els agents més capacitats per a liderar la recuperació econòmica i social després de la pandèmia".

"Aquest informe serà el punt de partida perquè l'Administració valenciana compte amb una plantilla que responga a uns estàndards d'excel·lència que redundaran en una millor qualitat dels serveis públics valencians", ha conclòs Gabriela Bravo.

Arxius relacionats