Bravo anima a recórrer a la mediació com a mètode alternatiu als tribunals per a resoldre conflictes

21/01/2022

- La consellera, que ha presidit la constitució del Consell Assessor, recorda que la Comunitat Valenciana és pionera en aquest mètode


La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha animat la ciutadania a recórrer a la mediació com a mètode alternatiu als tribunals per a resoldre conflictes, ja que la Comunitat Valenciana "és pionera" en aquest àmbit. Així s'ha expressat en la constitució del Consell Assessor de la Mediació, que ha presidit aquest divendres a la Ciutat de la Justícia de València i que ha coincidit amb el Dia Europeu de la Mediació.

"Hem posat en marxa un model valencià de mediació dins de les nostres competències, que destaca per la integralitat, l'accessibilitat, la qualitat i la proximitat a la ciutadania i que servirà per a assentar la cultura de la mediació", ha assegurat Gabriela Bravo. En aquest sentit, la Llei de mediació valenciana amplia l'aplicació pel que fa a la legislació estatal perquè es pot recórrer, a més de l'àmbit civil i de família, al social, el mercantil i alguns casos penals.

El Consell Assessor de la Mediació està compost per representants de jutges, fiscals, lletrats de l'Administració de justícia, operadors jurídics, col·legis professionals, cambres de comerç, entitats locals i universitats. Tots amb experiència acreditada en mediació i arbitratge.

La consellera també ha recalcat que els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2022 preveuen partides per valor de 2,3 milions d'euros destinades a sufragar diverses actuacions en matèria de mediació com a mètode alternatiu de resolució de conflictes i complementari al procés judicial.

A més, la consellera ha recordat que la Comunitat Valenciana compta amb un model propi que inclou la mediació gratuïta des de l'entrada en vigor del reglament que la desplega el 6 de maig de 2021. A més, el servei no es limita només a qui no té recursos econòmics suficients, sinó que s'estén a víctimes del delicte, de violència de gènere i persones amb discapacitat.

En l'exercici 2021, els òrgans judicials de la Comunitat Valenciana van derivar a la mediació mitjançant els serveis d'orientació i mediació que funcionen en els jutjats d'Alacant, Castelló, Elx i València, un total de 669 procediments. D'aquests, la majoria pertanyien als àmbits de civil i família. Al seu torn, el 13 % del total d'assumptes es van tractar en l'àmbit de la mediació i es va arribar a un acord que va evitar el plet en el 45 %.

Arxius relacionats