Els òrgans judicials valencians multipliquen per sis els assumptes derivats a Mediació en 2021

22/05/2022

- Alacant és el partit judicial que més casos hi ha derivat, seguit pels de València, Castelló i Elx


En 2021, els òrgans judicials dels partits de València, Alacant, Castelló i Elx van multiplicar per sis, respecte a 2020, els assumptes que es van derivar a la mediació per a evitar el procés convencional. Aquest augment de casos que opten per intentar trobar una solució diferent de les controvèrsies es deu al fet que la Comunitat Valenciana compta, des de 2018, amb una llei específica que regula la mediació, així com el reglament que la desenvolupa i l'organització que la facilita.

En total, durant 2021 s'hi van derivar 675 assumptes enfront dels 112 que es van registrar en l'exercici anterior. Per partits judicials, és el d'Alacant el que més casos hi ha derivat, amb 394; seguit del de València, amb 163; Castelló (75), i Elx (43).

A més, la tendència segueix en augment en l'exercici actual, perquè, en el primer quadrimestre de 2022, els òrgans judicials han derivat a la mediació un total de 249 assumptes: 111 a Alacant, 69 a València, 41 a Elx i 28 a Castelló.

La mediació és una alternativa als tribunals en la resolució de conflictes que suposa un estalvi en temps i diners. Permet estalviar un màxim del 78 per cent del cost mitjà d'un plet (que passa dels 8.015 euros a 1.833) i resol els assumptes un 90 per cent més ràpidament (de 510 dies de mitjana d'un procés judicial a només 50).

D'altra banda, un total de 65 municipis de la Comunitat Valenciana han sol·licitat formar part del programa d'ajudes per a la implantació dels serveis de mediació de proximitat (Mediaprop) en els respectius ajuntaments.

Aquestes ajudes complementen el projecte Justícia Pròxima (Justiprop), que distribueix ajudes nominatives a 96 municipis de la Comunitat Valenciana per a transformar els respectius jutjats de pau en modernes oficines judicials, connectades a la xarxa processal i on s'ofereix informació i assessorament, tant jurídic com de l'àmbit de la mediació.