Justícia licita el projecte per a desenvolupar i posar en marxa el nou sistema de gestió processal per als jutjats valencians

22/05/2020

- La Conselleria preveu una inversió de fins a 15,9 milions d'euros per a la substitució de l'actual Cicerone
- El nou sistema agilitzarà la tramitació de tots els procediments judicials per a avançar en la desaparició del paper als tribunalsLa Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública ha licitat la contractació del projecte per al desenvolupament i posada en marxa del nou sistema de gestió processal dels jutjats de la Comunitat Valenciana. Les empreses interessades podran presentar les seues ofertes fins al pròxim 16 de juny i el projecte té un pressupost màxim de 15.972.919,60 euros (IVA inclòs).

El nou sistema, denominat provisionalment Just@cv, substituirà Cicerone, que és el que està actualment en funcionament. Està previst que es desenvolupe a partir d'enguany fins a completar el seu desplegament i posada en servei l'any 2024 en els 35 partits judicials de la Comunitat Valenciana.

Just@cv haurà d'oferir totes les funcionalitats necessàries per a permetre la tramitació dels procediments judicials per part dels jutjats i tribunals de la Comunitat Valenciana, d'acord amb l'ordenament legal vigent en matèria processal, segons el que estableix la Llei 18/2011, de 5 de juliol, reguladora de l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació en l'Administració de justícia.

Actualment, és el sistema Cicerone el que regeix tota l'activitat dels òrgans judicials a la Comunitat Valenciana. Es tracta d'un entorn digital que s'ha quedat antic i l'arquitectura tecnològica del qual no pot evolucionar més i, en conseqüència, condiciona els procediments de treball diari dels funcionaris.

En aquest context, sorgeix la necessitat de substituir l'obsolet Cicerone per un nou sistema de gestió processal integral que done resposta a les necessitats dels tribunals i els operadors jurídics i que permeta avançar en l'establiment de l'Administració judicial electrònica i l'eliminació o reducció significativa del paper.

El nou sistema oferirà totes les funcionalitats necessàries per a permetre la tramitació dels procediments judicials per part dels jutjats i tribunals de la Comunitat Valenciana, d'acord amb la legislació processal i amb el que estableix la Llei 18/2011, de 5 de juliol, reguladora de l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació en l'Administració de justícia. Per a això, el nou sistema haurà de complir amb els següents objectius:

· Que permeta avançar en la implantació de l'expedient judicial electrònic i l'arxiu electrònic en tots els òrgans judicials i oficines fiscals de la Comunitat Valenciana.
· Facilitar la tramitació dels procediments judicials i la presa de decisions, que tinga en compte les peculiaritats del treball segons els perfils de diferents usuaris com a lletrats de l'Administració de justícia (LAJ), jutges i fiscals.
· Garantir la interconnexió i la interoperabilitat dels òrgans judicials de la Comunitat entre si i amb els de la resta d'Espanya.
· Que siga compatible amb l'organització i les funcions dels òrgans judicials i les unitats de suport de la nova oficina judicial i fiscal.