Justícia licita les obres de rehabilitació del Tribunal Superior de Justícia de València per 28,3 milions d'euros

13/01/2022

- Les empreses tenen fins al 14 de febrer per a presentar ofertes al projecte


La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública ha remés al 'Diari Oficial de la Unió Europea' la licitació de les obres de rehabilitació del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana per un import de 28.303.522,93 euros. Està previst que en els pròxims dies es publique aquesta licitació en la plataforma de contractació de l'Estat. Les empreses tenen de termini per a presentar-hi ofertes fins al 14 de febrer.

La Conselleria de Justícia preveu que l'adjudicació podria resoldre's el juliol de 2022 i iniciar les obres el setembre de 2022. D'aquesta manera, la rehabilitació integral de l'edifici podria finalitzar en el segon trimestre de 2025.

Una de les actuacions que inclou aquesta gran obra de rehabilitació de l'edifici de 1762 i declarat bé d'interés cultural és recuperar el volum original del palau. Concretament, s'eliminaran elements afegits; es revaloraran els elements patrimonials més importants, com els patis interiors, per a retornar-los la transparència i la permeabilitat originals, les escales, les voltes, la cambra, els salons i elements ornamentals.

A més, l'empresa adjudicatària haurà de reconfigurar l'organització de les plantes per mitjà dels accessos i nuclis nous de comunicació vertical.

També es millorarà el sistema d'aïllament de l'edifici, tant en les façanes com en les cobertes i fusteries, i es renovarà integralment la instal·lació elèctrica, la il·luminació, la climatització i la ventilació i els sistemes de detecció i protecció contra incendis.

La Reial Casa de la Duana, seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, es va construir entre 1756 i 1762 i, en 1828, es va transformar en fàbrica de tabacs. Posteriorment, en 1914, es va adaptar l'edifici per a convertir-lo en palau de justícia.

Al llarg del temps s'han fet innombrables intervencions parcials de tota mena fins que va ser declarat bé d'interés cultural en 1982. Entre els seus elements ornamentals destaca, especialment, el conjunt escultòric dedicat a Carles III, que és obra d'Ignacio Vergara, l'autor de la portada del Palau del Marqués de Dosaigües de València.